Gevaarlijke stoffen, zorg dat je het hebt geregeld.
Jij als werkgever moet volgens de Arbowet maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de werknemer niet in aanraking komt met gevaarlijke stoffen. Je dient ervoor zorgen dat de blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet te hoog is. Dat betekent wettelijke grenswaarden, gehandhaafd dienen te zijn door een berekening, dit door een van de rekentools van de overheid.
Register gevaarlijke stoffen.
Ieder bedrijf is verplicht de gevaarlijke stoffen te registreren die aanwezig zijn binnen het bedrijf. Dit register word door 4AllSafety doelgericht opgesteld en voldoet volledig aan alle wet- en regelgeving.
Bij het gevaarlijke stoffen register dient van de gevaarlijke stoffen een safety data sheet (SDS) bijgevoegd te worden. Tevens kan hier een werk instructie kaart (WIK) hieraan worden bijgevoegd.
De WIK is een verkorte handleiding voor de BHV of hulpverleners van de SDS.
Bij de meeste bedrijven is de gevaarlijke stoffen register niet aanwezig of compleet, terwijl dit in alle gevallen verplicht is.
Als voorbeeld: een autogarage dient alle soorten oliën te hebben geregistreerd.
Wat kun je van 4AllSafety verwachten
We kunnen bij je een inventarisatie doen van alle gevaarlijke stoffen. We kunnen voor je de registratie verplichting voldoen en indien nodig zorg kunenn we je helpen met het correct opslaan van deze gevaarlijke stoffen. (Zie Psg15)
Hoe moet ik mijn gevaarlijke stoffen opslaan volgens PSG15?
(Brand) gevaarlijke stoffen dienen opgeslagen te worden volgens de richtlijnen van de PGS 15.
In de PSG 15 zijn de arbeidsaspecten en manier van opslag vast gelegd voor de gevaarlijke stoffen.
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het correct opslaan ivm met de veiligheid van de medewerkers, als mede van de hulpdiensten die toegesneld komen bij een calamiteit.
De PGS doet dit met de volgende hoofdelementen:
Arie-regeling = BRZO light.
Vanaf 1 januari 2023 is de nieuwe ARIE-regeling (Aanvullende risico-inventarisatie en -evaluatie ) van kracht, dit staat voor in grote lijnen aan de regelingen die BRZO (Besluit risico's zware ongevallen 2015 ) bedrijf heeft. De drempelwaardes liggen anders dan die van een BRZO bedrijf.
De verplichtingen zijn ook anders waar je als bedrijf aan moet voldoen als een ARIE bedrijf.
Meldplicht blijft het zelfde. Als bedrijf is er een meldplicht als je de drempelwaarde overschrijd. Vraag onze hulp als je niet weet of de drempelwaarde wordt overschreden.